Dunajec cez zimu prestal zamŕzať a pre ľudí aj zvieratá už nie je mostom ale bariérou.

V denníku Pravda nájdete už túto sobotu 4. 12. ôsmu časť seriálu Zachráňme národné Parky

03.12.2021 09:00
NP8
debata

Myšlienka chrániť Pieniny sa objavila už v 20. rokoch 20. storočia. Predmetom ochrany mali byť aj zvyšky pralesov v prielome Dunajca, kam sme sa vydali s lesníkom Správy Pieninského národného parku Antonom Potašom. Sprevádza nás spev králička, najmenšieho vtáka na Slovensku, do dlane sa ich človeku zmestí desať.

Zachrante narodne parky Dávame do pozornosti Aj vy môžete zachrániť národné parky! Kliknite sem a pridajte svoj podpis k petícii, ktorá požaduje útlm ťažby, výstavby a poľovania v národných parkoch.

Mohutné jedle tu rastú do výšky 50 metrov. V Lesnickom sedle objavíme na borovici hojdačku s nápisom Príroda je lacnejšia ako terapia. Je z nej perfektný výhľad na okolitú krajinu. Navštívime aj poľskú správu Pienińskeho parku narodoweho, kde nám riaditeľ Michał Sokołowsky vysvetľuje, že nemožno deliť Pieniny na slovenské a poľské. Tvoria jeden celok, v ktorom fauna navzájom komunikuje. No po výstavbe Czorstynskej priehrady a vodnej elektrárne na Dunajci sa táto komunikácia narušila. Dunajec cez zimu prestal zamŕzať a pre ľudí aj zvieratá už nie je mostom ale bariérou.

Aj takéto zaujímavé informácie sa dočítate v denníku Pravda už túto sobotu 4. 12.

Všetky články, videá a galérie zo seriálu Zachráňme národné parky nájdete na tomto linku.

debata chyba