Posledná časť série historických máp: Severná a Južná Amerika s podrobnou mapou Karibiku

V pondelok, 23. februára 2015 nájdete v denníku Pravda posledné dve mapy z našej unikátnej série. Budú to reprodukcie máp Ameriky a Karibiku z dvadsiatych rokov 18. storočia.

20.02.2015 11:15
historicke mapy Amerika
debata

Mapa Ameriky vydaná v roku 1724 zobrazuje Severnú aj Južnú Ameriku. Je revíziou staršej Homannovej mapy z r. 1710. Po jeho smrti v roku 1724, jeho syn (Johann Christoph Homann) opravil západné pobrežie Severnej Ameriky – rozšíril ho veľmi ďaleko na západ a sever. Kalifornia je na nej zobrazená už ako polostrov. Veľké jazerá sú už detailne vykreslené na základe prieskumov francúzskych obchodníkov s kožušinami z Hudson Bay Company. Šalamúnove ostrovy sú umiestnené v Pacifiku, ale príliš blízko k pobrežiu Ameriky. Mapa je zdobená dvomi veľkými obrazovými kartušami. Horná s textom o objavení Ameriky Kolumbusom v roku 1492 ukazuje domorodcov uctievajúcich si svojho boha na pravej strane a na ľavej strane prijímajúcich posvätenie od kňaza. Spodná kartuša predstavuje typickú domácu krajinu, faunu, flóru a domorodých obyavteľov.

Druhá mapa je jemne rytou mapou Strednej Ameriky – Karibiku. Zobrazuje španielske záujmy a obchodné cesty v Severnej a Južnej Amerike. Mapa bola navrhnutá tak, aby ilustrovala zlaté trasy dobývania ríše Inkov a Aztékov. Je krásne ozdobená tromi veľkými kartušami, ktoré zobrazujú domorodých Američanov, Španielsku banskú činnosť a námorné boje. Mapa kombinuje nádhernú dekoratívnu atmosféru máp zo 17. storočia s vedeckou presnosťou kartografie 18. storočia. Zobrazuje východné pobrežie Severnej Ameriky od oblasti Veľkých jazier cez údolie Mississippi, Nové Škótsko, Nové Mexiko a Mexiko, Strednú Ameriku až po Venezuelu a celý Karibik. Mapa bola navrhnutá tak, aby zobrazovala trasy španielskych galeón počas drancovania ríše Inkov. Oblasti okolo rieky Mississippi a Rio Bravo, rovnako ako polostrov Florida, sú pomenované „Ludoviciana“ (Lousiana) a britské kolónie sú definované len na východe od Appalachians. Oblasti sú plné názvov miest a obcí, cesty španielskych galeón do Havany a Casragena sú označené bodkovanou čiarou.

Nezabudnite – v pondelok, 23. februára 2015 v denníku Pravda, ktorý si môžete kúpiť v predajniach periodickej tlače, nájdete poslednú časť unikátnej série historických máp.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mapy denníka Pravda