Piata časť série historických máp: Ázia a Perzia

V pondelok, 16. februára 2015 nájdete v denníku Pravda ďalšie dve unikátne historické mapy. Budú to reprodukcie máp Ázie a Perzie z dvadsiatych rokov 18. storočia.

12.02.2015 16:28
clankova fotkahistoricke mapy 5
debata (1)

Prvá z dvoch máp predstavuje krásnu ukážku Homannovej mapy Ázie, siahajúcej od Stredozemného mora až k Pacifiku a na juhovýchode po severný cíp Austrálie (Nova Hollandia), Carpentarie (Yorkský polostrov), Novej Britannie a Marian. Japonský ostrov Hokkaido je identifikovaný ako Terra Yedso a v mape je tiež zakreslená fiktívna Compagie Land na severovýchode Japonska. Dampier je prieliv zobrazený medzi Novou Guineou a Novou Britanniou. Mapa je nádherne zdobená v barokovom štýle. Titulná kartuša zobrazuje ázijského vládcu ukazujúceho žezlom na tri postavy kľačiace pred ním. Kartuša v pravom hornom rohu ukazuje sprievod ľudí nesúcich hinduistického boha a ľudí hrajúcich na gongy, bubny a trubky.

Druhá mapa je veľmi dekoratívnou antickou mapou Perzskej ríše. Zobrazuje územie na severozápade od Čierneho mora, Krymu cez Gruzínsko, Arménsko, Kaspické more, Uzbekistan až po Tadžikistan a Turkestan. Zobrazuje aj ucelené územie krajín okolo Perzského zálivu a Arabského mora od Svätej zeme – Terra Sancta cez Babyloniu a Perziu po Pakistan na juhovýchode. Kartuša vpravo hore obsahuje mierku s latinským textom. Ľavý dolný roh ukazuje alegorickú figurálnu kartušu s arménskym tigrom a perzským levom. Obidve obrazové kartuše graficky zobrazujú kultúrne vedomosti Perzskej ríše. Mapa je plná detailov miest, hôr, lesov, ciest a dedín vyrytých v oblasti Turkestanu

Nezabudnite – v pondelok, 16. februára 2015 v denníku Pravda, ktorý si môžete kúpiť v predajniach periodickej tlače, nájdete piatu časť unikátnej série historických máp. Ďalšie krásne historické mapy nájdete vo februári vždy v pondelok v denníku Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mapy denníka Pravda