Štvrtá časť série historických máp: Afrika a Egypt

V pondelok, 9. februára 2015 nájdete v denníku Pravda ďalšie dve unikátne historické mapy. Tentokrát to budú reprodukcie mapy Afriky z roku 1716 a mapy Egypta približne z roku 1750.

05.02.2015 14:23
historicka mapa 4
debata

Mapa Afriky je jednou z bohato ozdobených máp kontinentov, ktoré tvoria vrchol unikátneho atlasu Grosser Atlas (1716). Zobrazuje Afriku v začiatkoch skúmania Európanmi. Je tiež ukážkou typických nepresností kartografie 18. storočia. Tvar kontinentu je pomerne presný, ale vnútrozemie autor z veľkej časti vytvoril iba na základe ústneho podania, dokonca z legiend, historiek a predpokladov. Napríklad Níl vyteká z dvoch jazier. Priznáva to aj latinský nápis v ľavom dolnom rohu Benevole Spectator. Kartuša je plná a bohatá, zobrazuje pyramídy, obchod so slonovinou, prameň Nílu, kráľov, náčelníkov, bojovníkov, ale aj opice hádžuce kamene na lovcov, veľké korytnačky a ďalšie africké zvieratá.

Podrobná mapa Egypta sa zameriava na údolie rieky Níl od sútoku Bieleho a Modrého Nílu až po Stredozemné more. Takmer tretina mapy je zdobená fascinujúcimi scénami zo života Egypta. Zobrazuje vodopády na Níle, pyramídy, sfingy, historické predmety,výjavy z balzamovania a práce pri starovekých peciach.

Obe mapy sú z produkcie cisárskeho kartografa Johanna Baptista Homanna.

Nezabudnite – v pondelok, 9. februára 2015 v denníku Pravda, ktorý si môžete kúpiť v predajniach periodickej tlače, nájdete štvrtú časť unikátnej série historických máp. Ďalšie krásne historické mapy nájdete vždy v pondelok v denníku Pravda počas celého februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mapy denníka Pravda