Tretia časť unikátnej série historických máp: Európa a Povodie Dunaja

V pondelok, 2. februára 2015 nájdete v denníku Pravda dve unikátne historické mapy, na ktorých si budete môcť pozrieť, ako vyzerala Európa v prvej polovici 18. storočia. Obe sú opäť z produkcie cisárskeho kartografa Johanna Baptista Homanna.

29.01.2015 00:00
historicke mapy 3
debata (1)

Prvá z nich je reprodukciou nádhernej detailnej mapy Európy z roku 1716. Znázorňuje celú Európu, vrátane Islandu a časti severnej Afriky a Ázie. Kartuša v ľavom hornom rohu zobrazuje Európu ako ženskú postavu so žezlom a orlom. Názov mapy je vpísaný v plášti, ktorý Európe pridržiavajú dvaja anjeli. Postava ženy je obklopená mrakmi a anjelikmi, ktorí v dolnej časti držia korunky zastupujúce európske kráľovstvá a v hornej časti pápežské a náboženské symboly.

Druhá mapa je reprodukciou z roku 1750. Je to veľmi dekoratívna ručne maľovaná mapa, ktorá zobrazuje povodie rieky Dunaj od prameňa až po Čierne more. Obsahuje veľa detailov: malé mestá a dediny, rieky, jazerá, hrady, kláštory, hory, lesy… Pomerne presné sú aj ostrovy v Egejskom mori a úžiny medzi týmto a Čiernym morom. Na mape je aj väčšia časť Talianska, Sicília, Uhorsko, Balkán, Grécko, Kréta, západná Anatólia, Rumunsko, Moldavsko, Transylvánia, Valašsko, Besarábia, Bulharsko… Mapa zobrazuje aj územie Republika Ragusa (Dubrovník). Na severe mapy vidno Bohemiu (Čechy) a Poľsko. Kartuša zobrazuje mýtické postavy, nad ktorými letí Pegas. Dunaj je zobrazený ako boh vody – alegória často používaná v kartografii 17. a 18. storočia.

Nezabudnite – v pondelok, 2. februára 2015 v denníku Pravda, ktorý si môžete kúpiť v predajniach periodickej tlače, nájdete tretiu časť unikátnej série historických máp. Ďalšie krásne historické mapy nájdete vždy v pondelok v denníku Pravda počas celého februára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mapy denníka Pravda