Druhá časť série historických máp: Mapa sveta a Bosporu

V pondelok, 26. januára 2015 nájdete v denníku Pravda druhú časť unikátnej série historických máp. Tentokrát na mapách nájdete vyobrazenie sveta a detailnú mapu Bosporu. Obe mapy vydal v prvej polovici 18. storočia nemecký kartograf, rytec a tlačiar Johann Baptist Homann (1664 – 1724).

22.01.2015 16:29
historicke mapy 2
debata

Mapa sveta je jedna z najviac dekoratívnych máp sveta 18. storočia. Zložená je z dvoch pologúľ, bohato zdobená rytinami, doplnená mapami severnej a južnej hviezdnej oblohy. Pokroky v geografických znalostiach sa odrážajú v zobrazení Kalifornie ako polostrova, a na rozvíjajúcich sa obrysoch Austrálie, Nového Zélandu a Tasmánie. Detail juhovýchodnej Ázie je pre dané obdobie veľmi zaujímavý, rovnako ako zobrazenie Japonska a severozápadného pobrežia Ameriky, nazvaného Terra Esonis. Mapa bola vydávaná v rôznych obmenách až do roku 1753.

Mapa Bosporu je podrobná mapa strategického prielivu medzi Stredozemným a Čiernym morom. Zobrazuje územie hlavného mesta Turecka Konštantinopolu (Istanbul) vrátane jeho okolia a úžiny Bospor. Veľká figurálna kartuša obsahuje pohľad z vtáčej perspektívy na Dardanely s niekoľkými loďami v bitke v Marmarskom mori a s Konštantinopolom v pozadí. Tento pohľad je obkolesený postavami, vlajkami a štítmi predstavujúcimi civilizovanú Európu naľavo a barbarskú Áziu napravo. Spodná tretina mapy poskytuje pohľad z vtáčej perspektívy na panorámu Konštantinopolu zo severu. Legenda lokalizuje 30 významných stavieb.

Nezabudnite – v pondelok, 26. januára 2015 v denníku Pravda, ktorý si môžete kúpiť v predajniach periodickej tlače, nájdete druhú časť unikátnej série historických máp. Ďalšie krásne historické mapy nájdete vždy v pondelok v denníku Pravda aj počas celého februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mapy denníka Pravda