Unikátne historické mapy hviezdnej oblohy a Gibraltáru

V pondelok, 19. januára 2015 nájdete v denníku Pravda vložené unikátne historické mapy hviezdnej oblohy a Gibraltáru. Mapy sú ukážkou vrcholu svetovej kartografie 18. storočia. Ich vydavateľom bol nemecký kartograf, rytec a tlačiar Johann Baptist Homann (1664 – 1724), ktorý za svoju prácu získal aj prestížny titul „cisársky zemepisec“.

15.01.2015 17:14
debata

Mapu hviezdnej oblohy publikoval Homann vo viacerých svojich atlasoch. Autorom bol Johann Gabriel Doppelmayr. Mapa ukazuje znamenia zverokruhu na severnej a južnej pologuli a obrazce súhvezdí s ich popisom. Šesť kruhových diagramov vedľa mapy zobrazuje model Tychovho a Ptolemaiovho planetárneho systému, vzťah medzi mesiacom a prílivmi,ročné osvetlenie Mesiaca Slnkom, Koperníkov planetárny systém a dráhy Zeme okolo Slnka.

Na druhej strane nájdete podrobnú mapu známeho morského prielivu – Gibraltáru s ďalšími stredozemnými prístavmi a ostrovmi. Obsahuje hlavnú mapu prielivu aj s územím južnej Andalúzie od Cádizu do Marbella a priľahlé územie Afriky.Menšie mapy obsahujú plány prístavov, ostrov Minorca a štyri pohľady na prístavy.

Nezabudnite – v pondelok, 19. januára 2015 v denníku Pravda, ktorý si môžete kúpiť v predajniach periodickej tlače.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mapy denníka Pravda