Pri pohľade na les, ktorý zhorel pred 21 rokmi naskakujú zimomriavky

V denníku Pravda nájdete už túto sobotu 20. 11. siedmu časť seriálu Zachráňme národné Parky

19.11.2021 10:09
NP7 Foto:
debata

S riaditeľom Národného parku Slovenský raj Tomášom Dražilom sa vyštveráme do neprístupného skalného mesta, kde rastie „najstarší les“. Nerastú v ňom tisíce rokov staré stromy, no je to pozoruhodné spoločenstvo borovíc, smrekovcov opadavých, poniklecov slovenských a vzácnych orchideí. V takmer nezmenenej podobe sa tento les zachoval od poslednej ľadovej doby.

Zimomriavky naskakujú pri pohľade na ďalší les, ktorý zhorel pred 21 rokmi počas vtedy najväčšieho požiaru, aký kedy zachvátil slovenský národný park. Les, ktorý mnohí odpisovali, sa dnes úžasným spôsobom regeneruje, spestruje.

Zachrante narodne parky Dávame do pozornosti Aj vy môžete zachrániť národné parky! Kliknite sem a pridajte svoj podpis k petícii, ktorá požaduje útlm ťažby, výstavby a poľovania v národných parkoch.

Botanici v ňom zaznamenali hneď viacero mimoriadne vzácnych druhov rastlín. Kocháme sa výhľadom na dolinu Blajzloch, ďalšie krásne súvislé lesy, no hovoria nám, že sa v nich predsa ťaží. Neveríme, a tak sa ideme pozrieť „dnu“.

Požiadame lesníka Michala Slivku, aby nám ukázal, ako je možné takto citlivo hospodáriť. Stretávame sa so starostom Vernára Vladimírom Ondrušom a v rozhovore s miestnymi podnikateľmi zisťujeme, aké to je žiť a pracovať v područí národného parku.

Aj takéto zaujímavé informácie sa dočítate v denníku Pravda už túto sobotu 20. 11.

Všetky články, videá a galérie zo seriálu Zachráňme národné parky nájdete na tomto linku.

debata chyba